مجموعه گزارشهای جشنواره تبیین با محوریت یکصدمین سالگشت انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم (ماه مبارک رمضان 1444)
مهمانان شب اول: آقای محمد حسین سعیدیان (مؤذن و دعاخوان)- مجری برنامه: آقای رضایی- با حضور آقایان: حاج آقای سعیدی نژاد ، منیری ، استاد شریف، دلاور رفیعی ، استاد خوشنویس اصغر افرادی ، خرمشاد شب دوم: آقایان: دکتر میر باقری ، استاد غلامرضا زاده محمد رضا (دعاخوان) و آقای دکتر سید عباس انجام مسئول کمیته بین الملل، مجری: آقای محمد رضایی- شب سوم: آقایان: حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی بهشتی ، دعاخوان ابوالفضل جویاییان ، حاج آقای خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه ، استاد شجاع مجری: آقای محمد رضایی- شب چهارم: آیت صدیقی امام جمعه محترم تهران ، دعاخوان آقای محمدیان مجری: آقای سپهری- شب پنجم: آقای بهتاش دعاخوان ، مجری: آقای سپهری- شب ششم: حاج آقای شفقی، مجری: آقای محمد رضایی- شب هشتم: حاج آقای نجفی نژاد، حاج آقای شاهسونی (مدیر دارالقرآن بیت الاحزان) ، حاج آقای کبیری (مدیر حوزه علمیه خواهران تهران) ، آقای شرافتمند (دعاخوان) ، حاج آقای احمد مرادی (قاری ممتاز قرآن کریم) ، آقای شادالویی ، آقای نصیری ، استاد شریف- شب نهم: همایش ، استاد شجاع قاری قرآن کریم ، دکتر منیری ، آقای دکتر غلامعلی ، حاج آقای بهشتی ، استاد ولی، خانم حنانه خلفی حافظ کل قرآن کریم- شب دهم: حاج آقای مرتضی وافی مدیر بنیاد بینالمللی صحیفه سجادیه - مجری: آقای جویاییان
گزارش روز یازدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
باسمه تعالی
گزارش روز دوشنبه 14/1/1402 مصادف با یازدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
برنامه با تلاوت نورانی قرآن کریم توسط قاری نوجوان ممتاز کشور آقای محمّد حسین اقبالی با حضور جناب آقای قاسم تبار مدیر شبکه قرآن و جناب آقای دکتر محمّد حسین سعیدیان و جناب آقای استاد حسینعلی شریف و جناب آقای دکتر منیری و حاج آقای سعیدی نژاد و جناب آقای اقبالی پدر بزرگوار آقا محمّد حسین آغاز شد.
آقا محمّد حسین اقبالی که به همراه پدر از شهرستان قم جهت بازدید از نمایشگاه قرآن تشریف آورده بودند پس از تلاوت بسیار زیبای قرآن کریم گفت از 6 سالگی آموزش قرآن کریم را در دارالقرآن قم آغاز نموده و 3 سال هست که به صورت تخصصی در حرم مطهر حضرت معصومه (س) در حال یادگیری و فراگیری هستند، که از طرف حاضرین مورد تقدیر و تشویق قرار گرفت.
پس از تلاوت آیات نورانی قرآن کریم به دعوت مجری بسیار خوب برنامه آقای حسین محمّد رضایی، استاد محمّد حسین سعیدیان که مهمان ویژه برنامه امشب بودند ابتدا در گفتگویی بسیار صمیمی در بخش مناجات خمس عشر در خصوص نقش و اهمیت دعا به سؤالات مطرح توسط آقای محمّد رضایی پاسخ دادند.
ایشان در خصوص اهمیت دعا فرمود: دعا به عنوان مهمترین نیاز بشر دیروز و امروز و آینده بشریت مورد توجه قرآن و اهل بیت علیهمالسلام است. دنیا در طلب ماندگاری است و اهل دنیا برای ماندگار شدن خودشان باید وصل به عالم ملکوت و بالا بشوند تا بتواند این ماندگاریشان رنگ خدا پیدا کند. دعا به عنوان نیاز به درگاه خالق بی نیاز مورد توجه حیّ متاله است یعنی انسان زندهای است که همواره خداخواه هست به فرمایش حضرت استاد علامه جوادی آملی حی متاله انسان چون در این عالم پا به عرصه وجود نهاده است فقیر مطلق است مالک هیچ چیزی نیست حتی هر نفسی که فرو میرود به اذن خداست. ما برای تمدید و تجدید هر نفس نیاز داریم به مدد الهی. و این دعاهاست که زندگی ما را پیوسته استدامه میدهد تا ان شاء الله به انتهای عالم و شروع عالم دیگر در دعای کمیل میخوانیم اِغْفِرْ لِمَنْ لاَ يَمْلِكُ إِلاَّ الدُّعَاءَ ، ما مالک هیچ چیزی نیستیم الا دعا.
استاد سعیدیان در پاسخ به این سؤال که چه کار کنیم تا با دعا مأنوس شویم گفت: اصولاً دعا چه جایگاهی در زندگی انسان دارد؟ آیا ما بدون دعا میتوانیم زیست کنیم؟ فلسفه وجود انسان وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلّا لِيَعْبُدُونِ که این عبادت به معرفت انسان برمیگردد ما باید بدانیم که به درگاه خداوند دائم نیازمند هستیم. میفرماید: خدا در شأن تمام کائنات هست به شرط اینکه ما بخواهیم. ما اگر نخواهیم خدای متعال بهترینها را برای ما رقم نمیزند. پس ما هر لحظه به هر شأنی از شئون در زندگی ورود میکنیم باید به اذن خدا باشد. باید همیشه در خانهی خدا باشیم و اهل دعا باشیم.
استاد سعیدیان در مورد فرهنگ دعاخوانی در جامعه اسلامی گفت: برای ترویج فرهنگ دعاخوانی در نسل نوجوان و جوان باید مقداری این دعاهایی که در مفاتیح هست را کوتاه در نمازخانه در جلوی چشممان قرار بدهیم و دانشآموزان همخوانی کنند. من یادم هست در مدرسه علوی دعای امام زمان اللّهُمَّ ارْزُقْنا تَوْفِيقَ الطّاعَةِ… خوانده میشد. این دعا را حفظ کردیم. این دعا در نمازخانه با خط خوش و ترجمه آویخته شده بود و بچهها موظف بودند بین دو نماز همخوانی بکنند و این شیوهها خیلی مؤثر است. یعنی دعاهای ساده و کوتاه و قابل فهم به صورت مسابقه بین دانشآموزان برگزار شود تا با مفاهیم و معارف اهل بیت علیهمالسلام دعاهای مرسوم عادت میکنند و حفظ میشوند.
پس از این گفتگوی کوتاه در خصوص اهمیت و جایگاه دعا در زندگی انسان دعای هفتم خمس عشر توسط استاد سعیدیان قرائت شد و آقای محمّد رضایی ترجمه این بخش از دعای خمس عشر را خواندند.
پس از برنامه دعاخوانی استاد سعیدیان ساعت 10:30 مراسم قرعه کشی مسابقه کتابخوانی کتاب استکان و انگشت، با حضور جناب آقای دکتر محمّد حسین محمّد زاده معاون رسانه و ارتباطات در سیامین نمایشگاه قرآن کریم و حاج آقای سعیدی نژاد و آقای دکتر منیری برگزار شد و به پنج نفر از شرکتکنندگان هدیهای به مبلغ 1000000 ریال اهدا شد و علاوه بر آن به دو نفر از شرکتکنندگان که یکی از حکایتها را بازگو نمودند نیز هدایای ویژه اهدا شد.
برگزاری مسابقه کتابخوانی از کتاب حکایتهای انگشت و استکان (یک حکایت یک آزمون یک جایزه).
بازگویی یکی از حکایتها توسط یکی از شرکت کنندگان در مسابقه
برگزاری مراسم قرعه کشی مسابقه کتابخوانی و اهداء جایزه
البته به دلیل شروع دیر هنگام برنامه، برنامه حاج آقای سعیدی نژاد رئیس کمیته اجرایی غرفه منظومه جشنواره جهاد تبیین و یادواره مرحوم حاج شیخ عباس قمی برگزار نشد.
در پایان برنامه یکی از بازدیدکنندگان به نام آقای مرتضی مصطفوی از مؤسسه وارثین در گفتگویی با آقای دکتر منیری و آقای دلاوری و حاج آقای سعیدی نژاد گفت: با توجه به اینکه غرفه شما به جشنواره جهاد تبیین نامگذاری شد پیشنهاد دادند در صورت موافقت با توجه به شعار در جنگ روایت اگر شما روایت نکنید دشمن روایت میکند.
روز بیستم فروردین که مصادف با سالگرد شهادت شهید روایتها شهید آوینی میباشد. ایشان که در یک مؤسسه مردم نهاد فعالیت میکنند با دعوت از خانواده شهید و دوستان شهید و پخش مستندات خود شهید آوینی برنامهای را برگزار کنند که قرار شد آقای دکتر منیری موضوع پیشنهاد را پیگیری و در صورت موافقت با ایشان هماهنگ شوند.
خطاطی زنده توسط استاد افرادی
لازم به ذکر است در بخش خطاطی زنده استاد اصغر افرادی هم چند نمونه از دست نوشتههای زیبا با محوریت فرازهایی از ادعیه را به بازدیدکنندگان از غرفه اهدا نمودند ضمناً به چند نفر از بازدیدکنندگان یک بسته فرهنگی که شامل کتابهای ارزشمند شب راز تألیف آقای بکائی و بیانیه گام دوم انقلاب استاد ارجمند حاج آقای قرائتی اهدا شد.
با شروع برنامه در غرفه جشنواره جهاد تبیین گروهی از خانمهای عروسک گردان با هماهنگی مسئولین غرفه نمایش عروسکی برای خانوادهها به ویژه کودکان اجرا نمودند که با استقبال خانوادهها مواجه شد که اکثراً با گرفتن عکس و فیلم خاطرهای به یاد ماندنی از نمایشگاه را رقم زدند.
البته لازم به یادآوری است که در ورودی غرفه پوسترهای بسیار زیبا از دستاوردهای انقلاب به نمایش گذاشته که بسیار مورد توجه بازدیدکنندگان قرار گرفت.
و از محصولات و تألیفات با محوریت دعا که شامل کتابهای:
1- مفاتیح شماره گذاری شده ترجمه استاد انصاریان
2- مفاتیح دانشآموزی
3- مفاتیح ویژه دانش آموزان
4- مفاتیح دانشجویی
5- حکایتهای مفاتیح الجنان
نیز رونمایی و به معرض نمایش گذاشته شد.
گزارش روز دوازدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
باسمه تعالی
گزارش روز سه شنبه 15/1/1402 مصادف با دوازدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
رأس ساعت 17 کلیه همکاران اجرایی در غرفه حضور یافتند و مقدمات اجرای برنامه را فراهم نمودند. ضمن اینکه از بازدیدکنندگان جهت شرکت در مسابقه کتابخوانی در غرفه حضور خوبی داشتند. حدود ساعت 17:30 حجت الاسلام و المسلمین وحیدی صادق مدیر حوزههای علمیه استان تهران از غرفه بازدید نمودند و در خصوص همایش سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب مفاتیح الجنان و رگامیداشت مرحوم حاج کنی عباس تهی اعلام آمادگی همکاری کردند و در زمینه فراخوان مقالات اظهار داشتند واحد پژوهش حوزه میتوانند کمک کنند شماره تماس ایشان را دریافت نمودم در صورت صلاحدید تماس حاصل نمایید.
برنامه شب دوم رأس ساعت 9 با حضور استاد دعاخوان حاج محمّد رضا غلامرضازاده با حضور اساتید بزرگوار جناب آقای دکتر میرباقری و جناب آقای دکتر انجام و آقای دکتر منیری آغاز شد.
در ابتدا گفتگوی کوتاهی در خصوص نقش و اهمیت دعا در زندگی انسان انجام شد که استاد غلامرضازاده به سؤالات مجری ارجمند جناب آقای محمّد رضایی پاسخ دادند.
استاد غلامرضا زاده در مطلع کلام تقدیر و تشکر کردند از بانیان این برنامه که برای اولین بار در زمینه انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان و مؤلف این کتاب که از مفاخر شیعه میباشند برگزار میشود.
و اظهار امیدواری کردند که ان شاء الله همایش یکصدمین سالگرد انتشار کتاب مفاتیح الجنان به خوبی هر چه تمامتر برگزار گردد و حق مؤلف این کتاب مرحوم شیخ عباس قمی به بهترین نحو ادا شود. استاد غلامرضا زاده در خصوص اینکه از چه زمانی وارد عرصه دعاخوانی شدند گفت: من ابتدا فعالیتم را با قرائت قرآن کریم شروع کردم که در محضر استاد صلح جو تلمذ کردم و بعد از قرائت قرآن کریم به مداحی گرایش پیدا کردم و در یک فاصلهای احساس کردم که دعا در کشور ما مغفول مانده عزیزانی که در عرصه دعاخوانی فعالیت میکردند خیلی تسلط نداشتند و دستگاههایی که باید در دعاخوانی رعایت میشد توجه نمیشد. از این جهت، از قرائت قرآن و مداحی کمی فاصله گرفتم و به سمت دعاخوانی رفتم.
در همین زمینه استاد غلامرضازاده به خاطرهای از اجرای دعایکمیل در مدینه اشارهکردند وگفتند: جزو مصوبات بعثه مقام معظم رهبری بودکه دعایکمیل به عربی خوانده شود. بدون غلط چون دعا در سرزمین وحی خوانده میشد و از صدا و سیما هم مستقیم پخش میشد این برنامه دعایکمیل بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
استاد غلامرضازاده در مورد نقش دعا در زندگی انسانها گفت: من به همه پدر و مادرهاییکه دوست دارند فرزندشان دعاخوان شوند ابتدا به همه عزیزان توصیه میکنم که قرائت قرآن را آموزش ببینند چونکسی که بتواند قرآن را خوب بخواند طبعاً میتواند دعا را هم خوب بخواند. چون دعا و قرآن زبان مشترک دارند و هر دو به زبان عربی هستند. در دعاخوانی هم باید یک استاد دعاخوان را الگو قرار بدهند و سعی کنند از آن استاد مورد علاقه تقلید کنند. و آرام آرام صاحب سبک شوند هدف از دعاخواندن تربیت شدن و رشد یافتن هست ما در مکتب اهل بیت با محوریت دعا رشد مییابیم. ما در دعاها یاد میگیریمکه اهل بیت علیهمالسلام با خدا چگونه سخن میگفتند.
این نکته را عرض کنم فقط دعا خواندن نیست. ما به کمک دعا تربیت دینی میشویم. استاد غلامرضازاده در مورد اینکه کسانی که بخواهند در عرصه دعاخوانی وارد شوند چه توصیهای دارید؟ گفت: خوشبختانه جلسات آموزش دعاخوانی در شهر ری شکل گرفت. حجت الاسلام قاضی عسگر تولیت آستانه حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام توسط آقای دکتر عرفاتی توصیه کردند که جلسات آموزش دعاخوانی برگزار کنید که تاکنون دوازده جلسه برگزار شده است. چون استقبال زیاد بود قرار شد که بعد از ماه مبارک رمضان در آستانه حضرت عبدالعظیم این آموزشها پیگیری شود.
پس از این گفتگوی کوتاه بخشی از دعای افتتاح توسط استاد غلامرضازاده به زیبایی اجرا شد و مورد استقبال بازدیدکنندگان محترم قرار گرفت.
پس از دعاخوانی استاد غلامرضازاده از محضر آقای دکتر میرباقری بهرهمند شدیم.
آقای دکتر میرباقری در ابتدا پیشاپیش میلاد خجسته امام حسن مجتبی علیهالسلام را تبریک گفتند و تشکر کردند از عزیزانی که در بزرگداشت کتاب نورانی مفاتیح الجنان و بزرگداشت مرحوم حاج شیخ عباس قمی قدم برداشتند.
مرحوم حاج شیخ عباس قمی با همتی که داشتند در مورد حدیث شناسی، به عنوان محدث قمی مشهور شدند و یادشان را گرامی میداریم. مرحوم حاج شیخ عباس قمی از محدثان معاصر بود و فراوان روی احادیث کار کردند. ایشان دو جلد کتاب دارند به نام سفینه البحار که تمام بحار مرحوم مجلسی را مورد مطالعه قرار دادند و راهنمایی میکنند که چگونه حدیث را در بحار جستجو کنید. نقل کردند از استاد سخن مرحوم فلسفی که به طلبهها توصیه کردند که اگر به سفر رفتید سفینه البحار را با خود ببرید و میتوانید از این کتاب بهره زیادی در سخنرانیها ببرید.
استاد میرباقری در خصوص جایگاه دعا در زندگی انسان با استناد به آیات 183 تا 187 درباره روزه است سه
آیه قبل درباره روزه و ماه رمضان و نزول قرآن میباشد.
در آیه 186 در مورد ارتباط با خدا و دعا سخن میگوید. با این عنوان که بعضی گفتند لطیفترین آیهای است که خدا با بندهاش ارتباط برقرار کرده است. میفرماید:
وَإِذا سَأَلَكَ عِبادي عَنّي فَإِنّي قَريبٌ أُجيبُ دَعوَةَ الدّاعِ إِذا دَعانِ فَليَستَجيبوا لي وَليُؤمِنوا بي لَعَلَّهُم يَرشُدونَ
و هنگامی که بندگان من، از تو درباره من سؤال کنند، بگو من نزدیکم، دعای دعا کننده را به هنگامی که مرا میخواند پاسخ میگویم. پس باید دعوت را بپذیرند و به من ایمان بیاورند، تا راه یابند و به مقصد برسند.
در فراز اول میفرماید بندگان من روزه گرفتن در فراز دوم میفرماید من نزدیکم فقط توجه کنید بعد دعوت میکنند. در این عبارت یک دعوت در آن است که همان دعوت به دعاست. حالا که فهمیدید من نزدیکم بیایید با من حرف بزنید از من بخواهید دعا کنید اگر کسی که مرا بخواند من دعوت او را اجابت میکنم. یکی دعوت میکنند که دعا کنید و وعده میدهند که وعده اجابت هست.
استاد میرباقری در مورد اینکه اگر خدا وعده داده دعای بندهاش را اجابت میکند پس چرا گاهی دعاها اجابت نمیشود گفت: در آیه 60 سوره غافر هم وعده میدهند ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ. به نظر بنده معنای اجابت اشتباه معنا میشود. تصور ما این است که اگر عیناً در همان لحظه خدا خواسته ما را برآورده کند در حالی که اجابت این نیست. اجابت این است که خدا جواب بدهد. عدم اجابت این است که خداوند جواب ندهد و محل ندهد !!
خدا درخواستمان را به اقتضای حکمت و مصلحت به ما جواب میدهد. در فراز آخر آیه او درخواست میکند بندگان من هم مرا اجابت کنند بیایند دعا کنند به من ایمان بیاورند و باور داشته باشند. اگر اعتماد کردند اینها رشد پیدا میکنند.
پس از گفتگو با آقای دکتر میرباقری، گفتگویی کوتاه هم با آقای دکتر انجام مسئول محترم کمیته بین الملل جشنوارههای تبیین برگزار شد.
آقای دکتر انجام در ابتدای گفتگو پیشاپیش میلاد با سعادت امام حسن مجتبی علیهالسلام را تبریک گفتند. آقای دکتر انجام در پاسخ به سؤال درباره جشنوارههای تبیین، گفت: در ابتدا باید عرض کنم اولین بار تبیین توسط پیامبر اکرم (ص) انجام شد. واژه تبیین از سال 73 توسط مقام معظم رهبری در جلسات مختلف مطرح شد. در سالهای اخیر، به جهت اهمیت موضوع جهاد تبیین مطرح شد.
استاد انجام در ادامه گفت: افضل عبادت و اکمل عبادت فرمودند دعا میباشد.
استاد انجام در مورد اینکه در بخش بینالملل همایش قرار است چه اتفاقی بیفتد؟ گفت: این همایش قرار است در دو بخش فعالیت داشته باشد.
بخش محتوایی و بخش آوایی. در بخش آوایی خوانش دعا میباشد. در بخش محتوایی فراخوان مقالات را داریم هم داخل و هم خارج از کشور.
استاد انجام در پایان خاطرهای را مطرح کردند. در یکی از همایشهایی که در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم برگزار شده بود تعدادی از مهمانان خارجی هم حضور داشتند. بخشی از دعای خمس عشر را به شکل تواشیح اجرا کردیم. آقای سلیمی میگفت: اینها که در جلسه حضور داشتند برایشان سؤال شده بود که چه مفاهیم بلندی است که این گروه دارند اجرا میکنند. این مفاهیم کجاست؟ منبعاش چیست؟ آقای سلیمی گفتند که این مفاهیم بخشی از دعای خمس عشر حضرت سید ساجدین میباشد. اینها با این مفاهیم آشنا نبودند شاید ما هم کاهلی کردیم در معرفی از منابع غنی لذا یکی از کارهایی که ما در بخش بینالملل داریم با هماهنگی معاونت برون مرزی سازمان صدا و سیما قول مساعد دادند که بسیاری از بخشهای همایش را به زبانهای مختلف اشاعه بدهند که مردم سایر کشورها از مفاهیم بلند در منابع غنی ما آشنا شوند. در پایان قرعه کشی مسابقه کتابخوانی (یک حکایت یک آزمون یک جایزه) برگزار شد و به پنج نفر از شرکتکنندگان در مسابقه هدایای نقدی اهداء شد.
گزارش روز سیزدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
بسمه تعالی
گزارش روز پنجشنبه 17/1/1402 مصادف با سیزدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
شب چهارم: استاد دعاخوانی، استاد احمدرضا محمدیان
مهمان ویژه: حضرت حجت الاسلام و المسلمین صدیقی امام جمعه محترم تهران
بازدید آقای دکتر اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و همراهان از غرفه جشنواره تبیین
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
احمدرضا محمدیان استاد دعاخوان ابتدا در مورد خودشان گفتند از سن حدوداً 5 سالگی خواندن را شروع کردم محیط خانواده خیلی تأثیر دارد خوشبختانه هم پدر و هم برادر عزیزم که در این راه بودند برادرم به عنوان قاری قرآن و پدرم به عنوان مناجات خوان دستی بر آتش داشتهاند من هم به این راه گرایش پیدا کردم یادم هست در همان دوران کودکی و نوجوانی صدایی که مرا جذب میکرد صدای استاد موسوی قهار رحمت الله علیه بود.
مخصوصاً دعای سلامتی امام زمان(عج) ایشان، خدا را شکر در مسابقات قرائت قرآن و در مناسبتهای مختلف بحث دعا و مناجات خوانی ادامه پیدا کرد.
آیت الله صدیقی در مورد نقش مفاتیح الجنان در جامعه شیعی گفت: روایت هست این کتاب مفاتیح الجنان مفاتیح به معنی جمع مفتاح یعنی کلیدها هست جنان جمع جنت یعنی بهشتها مفاتیح الجنان کلیدهای بهشتها هست ما در دعای سحر میخوانیم اَللّهُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ مِنْ جَمالِکَ بِاَجْمَلِهِ وَکُلُّ جَمالِکَ جَمیلٌ خدا جمال مطلق است تمام جلوههایش هم قشنگ است مفاتیح الجنان هم چون اسماء حسناست یک قسماش خواندان خداست یا الله یا رحمان یا ارحم الراحمین … و قسمی هم خواستن از خداست. خداوند میفرماید شما بخواهید ما به شما میدهیم!! بیایید در خانه ما را بزنید و هم خواستهتان را میدهیم و هم نیاز شما را به شما عطا میکنیم مرحوم حاج شیخ عباس قمی یک موحد خدا یافته عاشق اهل بیت انصافاً خود خواسته بوده و الگو بود در عرفان عملی- در تفکر در تحقیقات یک محقق جهت نگر با قدرت جذب. با کتابهای ایشان بزرگان ما سهیم هستند مثل آیت الله بهجت رحمت ا… علیه با ایشان همکاری نمودند اما در میان آثار فراوان از محدث قمی هیچ کتابی مثل مفاتیح الجنان نبوده است ایشان برای کتاب سفینه البحار هم خودش خیلی زحمت کشیده است و هم از محققین و بزرگان نجف بهره گرفته، توقع داشته که وقتی به طبع میرسد خیلی آوازه پیدا کند ولی دیدند هیچکدام به کتاب مفاتیح الجنان نمیرسد. علت این امر رمز و رازی است که مرحوم حاج شیخ عباس هیچ کتابی را به خاطر استفاده مالی ننوشته و به خاطر دریافت حق التألیف وجه چاپ نرسیده است. مرحوم حاج شیخ عباس همانند شهید مطهری نیاز جامعه را میدید و براساس نیاز عرضه میکرد مرحوم حاج شیخ عباس تمام کتابهایش، در زمان خودش برای جامعه جاشون خالی برای شیعه بوده است و مرحوم حاج شیخ عباس برحسب نیاز دست به قلم برده و دستهایش از بس با قلم نگاشته پینه بسته بود.
اما مفاتیح الجنان، جمع دعاهای مختلف در دعا قرآن است قرآن از جانب خدا پایین آمده است و ائمه علیهم السلام قرآن ناطق بودند و آنچه دعا کردن با الهام الهی بوده است و از زمین آدم را به آسمان میبرد. نقش دعا است که در عبادتها، هیچ عبادتی خاصیت دعا را ندارد الدعا مخ العباده مغز عبادتها دعاست. نکتهای دیگر در مورد مرحوم شیخ عباس قمی اخلاص این بزرگوار بوده است این اخلاص باعث شده است که مفاتیح هم در کنار قرآن قرار گرفت و در تمام خانهها، زیارتگاهها سفرها انیس دلها شده است و یکی دیگر از دلایل ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان این بود که مرحوم حاج شیخ عباس قمی این کتاب را به این نیت نوشت هرکی از این کتاب وادعیه استفاده میکنند ثواب آن به حضرت فاطمه زهرا(س) برسد و این نیت هم تأثیر زیادی داشته است.
مفاتیح الجنان عنایت خاص حضرت فاطمه زهرا(س) میباشد. آیت ا… صدیقی در تبیین نقش دعا در زندگی اسلامی ایرانی گفت: دعا اولاد انس با خداست اذکرونی اذکرکم خیلی شیرین است. خدا با عظمتی که دارد با بندهاش رفقات میکند و میگوید مرا از یاد نبرید!! مرا یاد کن که من یادت میکنم یاد ما هیچ تأثیری بر خدا ندارد وقتی ما خدا را یاد میکنیم خدا به ما لطف میکند. خدا منتظر است که به ما عطا کند و ما را نوازش کنند. دیگر اینک دعا هم خداشناسی است هم خودشناسی است هم دردشناسی است و هم درمان شناسی در دعای مکارم الاخلاق در صحیفه سجادیه است آقا شیخ عباس در مفاتیح آوردن واقعاً نسخه همه دردهای اجتماعی و فردی است. بنابراین دعا هم دردها را بیان میکنند آسیب شناسی میکند و هم دارو را و درمان را به ما نشان میدهد.
آیت ا… صدیقی در مورد اینکه پدر و مادر چگونه میتوانند این دعا را در خانواده نهادینه بکنند؟ گفت: در مرحله اول چیزی که ارتباط با خدا را پر جاذبه میکند و دعا را منشاء آرامش قرار میدهد یکی از دردهای امروز ما تشویق است، نگرانی و بیقراری است و رو به توسعه هست داروهایی که پزشکان میدهند مسکن است و درمان نیست. درمان یاد خداست. الا به ذکر الله تطمنن القلوب بنابراین اگر پدران و مادران در زندگی پاکیه زندگی کنند غذای جلال به فرزندانشان بدهند و اسلامی زندگی کنند بچهها الگو میگیرند و جوان هم گرایش پیدا میکند و میبیند چیزی پرجاذبهتر از دعا وجود ندارد.
آیت ا… صدیقی در توصیه مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب به رشد معنویت در جامعه گفت: امشب شب جمعه است همه عزیزان با دعای شب جمعه آشنا هستند یا دائمه علی الفضل برسد خدای متعال هم ریزش رحمتاش مقطعی نیست دائمی است و هم به کسی که اهل دعاست خدا به او احترام میگذارد. خدا به مهمانهای خودش خیلی احترام میکند و تکریم میکند. حضرت آقا میخواهند جامعه به قله برسد و این جز با عنایت خدا عملی نیست. لذا مقام معظم رهبری هدفشان بر این است در عین اینکه جامعه ما نشاط دارد حرکت دارد در سنگر انقلاب هست 43 سال مقاومت کرده در برابر هجمههای جهانی در سنگر به معنویت عشق به خدا فاصله نگیرد. آیت ا… صدیقی در توصیهای به مسئولین گفت: لذا مسئله دعا و نیایش در تأمین معنویت در پاکی علم و در ایجاد رابطه ما با خلق خدا ما در دعا میخوانیم اهل القبورا السرور نه تنها گذشتگان را در دعا یاد میکنیم درخواست سرور میکنیم آنها را از یاد نمیبریم دعا ما را اجتماعی میکند و ما را خدمتگزار خلق میکند دعا ما را مجاهد میپروراند. در پایان آیت ا… صدیقی گفت: از رحمت ماه رمضان استفاده کنیم. شبهای قدر در پیش است شبهای قدر را در شب قدر نمیتوان درک کرد شهید سلیمانی میفرماید تا کسی شهید نباشد شهید نمیشود باید دعاهای ماه رمضان جان را شستشو داد تا در شب قدر انشاء ا… به اندازه 80 سال ذخیره عزت دنیا و آخرت را کسب کنیم.
ادامه گفتگو با حاج محمدیان دعای افتتاح را قرائت نمودند. از توصیه به نوجوان که علاقمند هستند در عرصه دعاخوانی وارد شوند گفت: باید از عزیزانی که استاد در این عرصه هستند را الگو قرار دهند و تقلید کنند تا با پشتکار و تمرین بتوانند صاحب سبک و سیاق شوند.
آقای محمدیان در توصیه به مسئولین برای نشر فرهنگ دعاخوانی گفت: توصیه من این هست که برای نشر و ترویج فرهنگ دعاخوانی فقط به ماه مبارک رمضان و شبهای قدر پسنده نکنند در ایام سال مسئولین کسانی که در رسانه ملی کار نشر فرهنگ دینی را دارند جدی بگیرند در صدا و سیما تدابیری داشته باشند و دوستان نسل جدید را با ادعیه پیش از پیش آشنا کنند. آقای محمدیان گفت یکی از دعاهایی که بیشتر با آن مأنوس هست گفت با توجه به ارادت خاص به آقا امام زمان(عج) فراز انتهایی دعا دعای افتتاح را علاقه دارم اللّهُمَّ مَا عَرَّفْتَنا مِنَ الْحَقِّ فَحَمِّلْناهُ، وَمَا قَصُرْنا عَنْهُ فَبَلِّغْناهُ را در ماشین زمزمه میکنم. به ویژه به دعای سلامتی انس زیادی دارم.
از راست به چپ: آقای خرم شاه آقای سپهری، استاد دعاخوان احمدرضا محمدیان، آقای دلاور
روز چهارم آقای دکتر اسماعیلی وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی با همراهان از غرفه جشنواره با محوریت همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان بازدید به عمل آوردند. و آقای دکتر منیری توضیحاتی از فعالیتهای غرفه جشنواره تبیین دادند.
گزارش تصویری از بازدید وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی و همراهان از غرفه جشنواره تبیین
در ادامه همانند شبهای قبل مسابقه کتابخوانی (حکایت انگشت و استکان) برگزار شد و به ده نفر از شرکتکنندگان در مسابقه کارت هدیه 100 هزار تومانی اهدا شد.
حضور استاد حجت الاسلام و المسلمین سعیدی در حال اهدا هدیه به نونهال شرکتکننده در مسابقه کتابخوانی
اهدا هدیه به برندگان در مسابقه کتابخوانی
بازخوانی یکی از حکایتهای کتاب (حکایت انگشت و استکان) توسط یکی از شرکتکنندگان
و اجرای خطاطی زنده توسط هنرمند خوشنویس استاد اصغر افرادی در غرفه جشنواره تبیین در سی امین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم
تهیه گزارش اکبر عالیشاه
گزارش روز چهاردهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
باسمه تعالی
گزارش شب سوم- روز چهارشنبه 16/1/1402 مصادف با چهاردهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
در ابتدا جلسه مجری توانمند صدا و سیما با تبریک میلاد با سعادت کریم اهل بیت(ع) حضرت امام حسن مجتبی و گرامیداشت یاد و خاطره شهدا به بازدیدکنندگان محترم نمایشگاه قرآن اعلام نمودند که در سابقه کتابخوانی از کتاب حکایت انگشت و استکان که در غرفه بخش جشنوارههای تبین برگزار میشود شرکت کنند.
سپس گفتگوی کوتاهی با میهمان برنامه حجت الاسلام سید مصطفی بهشتی کارشناس دینی درخصوص یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان و بزرگداشت مرحوم حاج شیخ عباس قمی مؤلف کتاب مفاتیح الجنان داشتند.
حاج آقای بهشتی ضمن تقدیر و تشکر از جنابعالی به خاطر شرکت در این برنامه به عنوان کارشناسی مذهبی بفرمایید رمز ماندگاری کتاب ارزشمند مفاتیح الجنان را در چه میبینید؟ استاد بهشتی در پاسخ به این سؤال گفت: کتاب شریف مفاتیح الجنان از جمله منابعی هست که در همه منازل شیعیان وجود دارد. مفاتیح الجنان به معنای کلیدهای بهشتها، کلیدهای خوشبختی کلیدهایی که انسان را به سعادت میرساند. اما چرا این کتاب ماندگار شد. هر جای عالم که برویم و شیعهای باشد حتماً کتاب مفاتیح در آنجا هست. بخشی از دلائل این ماندگاری مرتبط با خود کتاب هست بخشی به خاطر نویسنده کتاب هست. آنچه که متعلق به خود کتاب هست استفاده از منابع اصیل نگارش جامع دعاهایی که انسان در طول زندگی به آن نیاز دارد که در مواقع زندگی با آن مواجه میشود. تمام اینها را مرحوم شیخ عباس قمی جمع آوری کرده است. همین جامع بودن دلیل ماندگاری این کتاب شد. بخشی از دلایل ماندگاری کتاب به شخصیت خود جناب محدث قمی برمیگردد یعنی اخلاص. اینکه خودش عامل مطالبی که میگوید و مینویسد باشد بسیار تأثیرگذار هست.
استاد بهشتی در مورد اضافه شدن ملحقات به مفاتیح الجنان گفت: حاج شیخ عباس قمی در مورد اضافه شدن ملحقات رضایت نداشتند. البته ملحقات اضافه شده نادرست و ناثواب نبوده است.
استاد بهشتی در مورد نقش دعا در زندگی انسانها گفت: بخشی از دعا به صورت مستقیم در زندگی تأثیرگذار هست. همین که به در خانه خداوند میرویم چیزی را از خدا میخواهیم این عرق باعث میشود در ما تبلور پیدا میکند یعنی تلاش میکنیم به آن برسیم.
دعا مقدم اراده انسانها است. خود همین درخواست کردن از موجود لایتناهی انگیزهای در انسان ایجاد میکند که خودش مقدمات دعا را فراهم میکند. معنویتی که در دعا هست بسیار ارزشمند است. امروزه معنویت یک شیء گرانبها شده است. در همه جای دنیا گمشده مردم عالم است. اکثریت مردم عالم دنبال معنویت هستند. روانشناسها هم به سراغ این مطلب رفتند بخشی از مشکلات روانی مردم حتی آنهایی که اعتقاد به معنویت ندارند با معنابخشی به زندگی درمان میشوند. امروز یک سرفصل وجود دارد به عنوان معنا درمانی معنویت درمانی. معنا درمانی به معنی این است که به زندگی یک معنایی بدهیم. هر معنایی حال آدمها معنا یعنی اینکه انسانها پدر و مادر دارند با انسانها زندگی میکنند. امروز یک چیزی را بکاری فردا درو میکنی اما معنویت چیزی دیگری است معنویت یعنی یک ارتباط عمیق ماورایی دعا حال انسانها را خوش میکند. اگر تمامی کسانی که در دعاها شرکت میکنند بعد از دعا حال خوشی دارند. گریه میکنند بعد از پایان دعا میبینیم دارند میخندند. خندهی بعد از گریه به معنای حال خوش هست. دعا معنویتی که گمشدهی انسان امروز هست را تأمین میکند.
ولی ما روایت داریم که میفرماید: كُونُوا دُعَاةً لِلنَّاسِ بِغَيْرِ أَلْسِنَتِكُمْ فرزندان را دعوت کنید به غیر زبان و کلام بلکه باید پدر و مادر عامل باشند. فرزند وقتی میبیند که پدر و مادر خودش عامل هست بیشتر رغبت میکند به انجام اعمال عبادی. این در واقع یک تربیت الگویی هست. بچهها آن نمیشوند که ما میخواهیم بلکه آن میشوند که ما هستیم. وقتی فرزندم ببیند که مثلاً بنده رفتم دعای ندبه و پس از اینکه از دعا برگشتم حال خوبی داشتم قطعاً این حال خوب پدر بعد از دعا به فرزند و خانواده منتقل میشود و این باعث میشود هفته بعد فرزندش با او همراهی میکند.
سپس از گفتگو با استاد سید مصطفی بهشتی استاد دعاخوان و قاری قرآن کریم آقای جویاییان که از عوامل اجرایی همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان میباشند در گفتگوی کوتاهی در مورد همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب شریف مفاتیح الجنان گفت: بحث همایش بیش از یکسال است که داریم در مورد هایش برنامه ریزی میکنیم و ریاست برگزاری همایش بر عهده حجت الاسلام صدیقی امام جمعه محترم تهران میباشد و برای این منظور در ستاد برگزاری 5 کمیته تشکیل شده است.
1- کمیته علمی
2- کمیته آموزش دعاخوانی که استاد محمّد رضا غلامرضا زاده هستند.
3- کمیته رسانه و تبلیغات حاج آقای قاسم تبار
4- کمیته بینالملل استاد انجام
5- کمیته اجرایی حاج آقای سعیدی نژاد هستند. در حین گفتگو با استاد جوییان
با ورود آقای دکتر خاموشی رئیس اوقاف و امور خیریه کشور در غرفه بخش جشنواره تبیین آقای محمّد رضایی مجری توانمند صدا و سیما ضمن خیر مقدم به آقای دکتر خاموشی گفتگوی کوتاهی با ایشان داشتند.
آقای دکتر خاموشی ابتدای سخن در مورد ویژگیهای ماه مبارک رمضان گفت: خداوند متعال اشاره فرمود ماه نزول قرآن است. قرآن وحی الهی و کتاب آسمانی است. کلام الله مجید است، سخن خداست برای بندگان نسخه هدایت و کمال است.
اهمیت ماه رمضان به نزول قرآن کریم از ویژگیهای مهم این ماه هست. ما باید سعی کنیم در ماه مبارک رمضان هر روز با قرآن عجین باشیم و سعی کنیم حداقل یک بار در این ماه مبارک ختم قرآن داشته باشیم. از حضرت امام نقل شده است که در ماه رمضان چند بار قرآن را ختم میکردند. انسان با قرآن خواندن خودش را در فضای معنایی قرار میدهد.
آقای دکتر خاموشی در مورد رمز ماندگاری مفاتیح الجنان را در چه چیز میدانید و اینکه دعا چه تأثیری در زندگی ما میتواند داشته باشد؟ گفت: مرحوم شیخ عباس قمی از نوادر محدثین هستند خلوص این عزیز یکی از دلایل ماندگاری این کتاب شریف میدانم.
این عزیز تعداد زیادی تألیف دارد ولی از زندگی دنیایی بهرهای ندارد و معتقد بود که اینها منور هستند و زندگی را روشن میکند تا حتی معترض بوده که چرا ملحقاتی را بدون تحقیق به آن اضافه میکنید. این مهمترین راز ماندگاری است. ولی به نظر میرسد که در اینجا که نمایشگاه قرآن هست به ادعیه قرآنی بیشتر توجه داشته باشید. به آیات ادعیه توجه کنید در حقیقت شاه بیت دعاها همین آیات ادعیه قرآنی است.
شما اگر درخت واره ادعیه قرآنی را ببینید تمام جوانب زندگی بشر را مشاهده می کنید و خداوند متعال راه رسیدن تکلم بشر با خدا را خودش به ما یاد داده است.
فرموده ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ. بعد فرموده چگونه مرا بخوانید به اولیا و انبیا یاد داده که چگونه و اهل بیت(ع) هم به ما یاد دادند به نظر من حلقههای محکم اتصال فقرات دعا، دعاهای مذکور در قرآن کریم هست.
استاد پور معین، استاد شجاع از مهمانان غرفه بودند.
سپس دقایقی کوتاه استاد جویاییان بخشی از دعای مجیر را دعاخوانی کردند.
و در پایان برنامه مراسم قرعه کشی برگزاری مسابقه کتابخوانی حکایت انگشت و استکان برگزار شد و به 5 نفر از شرکتکنندگان به قید قرعه هدایای (کارت هدیه) اهدا شد.
برگزاری مسابقه کتابخوانی
اهداء هدیه به شرکتکنندگان در مسابقه کتابخوانی
خطاطی زنده توسط هنرمند گرامی استاد اصغر افرادی و اهداء به بازدیدکنندگان محترم
تهیه گزارش اکبر عالیشاه
گزارش روز شانزدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
باسمه تعالی
گزارش شب پنجم روز جمعه 18/1/1402 مصادف با شانزدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
در ابتدای جلسه استاد سپهری مجری توانمند صدا و سیما ضمن تبریک میلاد با سعادت امام حسن مجتبی علیهالسلام و قبولی طاعات و عبادات همه بینندگان و بازدیدکنندگان سیامین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم و گرامیداشت یاد و خاطره امام شهدا و همه شهدای انقلاب به ویژه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی ضمن دعوت از بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن کریم در مسابقه کتابخوانی انگشت و استکان، حکایت هایی از زندگانی حاج شیخ عباس قمی که در غرفه جشنوارههای تبیین برگزار میشود.
گفتگوی کوتاهی با مهمان برنامه مداح اهل بیت علیهمالسلام استاد یداله بهتاش برگزار نمودند خلاصهای از گفتگو در زیر خواهد آمد.
در ابتدای گفتگو آقای سپهری از آقای استاد بهتاش به عنوان یک پیشکسوت در اعتلای معارف اهل بیت و مؤلف بیش از 40 عنوان کتاب در بیان معارف و شناخت مبانی اسلامی نقش کتاب مفاتیح الجنان در جامعه شیعی چیست؟
استاد بهتاش در پاسخ به این سؤال گفت: نکتهای که باید به آن توجه شود این است که دعاهایی که از اهل بیت علیهمالسلام به ما رسیده بود پراکنده بود و افراد این دعاها را به صورت پراکنده از جاهای مختلف میگرفتند و استفاده میکردند. یکی از کارهای مهمی که این عالم بزرگوار حاج شیخ عباس قمی سالها زحمت کشیدند این دعاها را از منابع مختلف جمعآوری کردند و در کتاب مفاتیح الجنان تجمیع کردند لذا استفاده از دعاها برای عاشقان اهل بیت سهلتر شد.
حتی مراجع بزرگوار هم از این کتاب بهره میبرند چون مطمئن هستند که حاج شیخ عباس قمی با دقت تمام و تحقیق این دعاها را جمع آوری کرده و در صحت آن تردید ندارند من فکر نمیکنم شیعهای وجود داشته باشد که یک جلد قرآن کریم و در کنارش یک جلد مفاتیح الجنان را نداشته باشد.
استاد بهتاش در مورد راز ماندگاری این کتاب گران سنگ گفت: اگر قرار باشد که کاری ماندنی باشد قدم اولاش این است که آن کار برای رضای خدا باشد. انفاق میکنیم اگر نیت ریا باشد آن انفاق ماندنی نیست! من فکر میکنم دلیل ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان خلوص مرحوم حاج شیخ عباس قمی بود.
حاج شیخ عباس قمی منبری تأثیرگذار هم بود. این بزرگوار تألیفات زیادی دارند فقط مفاتیح الجنان نبود. ایشان کتابی دارند به نام منازل الآخره نقل میکنند پدر ایشان رفتند در حرم حضرت معصومه (س) و دید واعظی از این کتاب برای مردم صحبت میکنند. بسیار مطالب خوب و شیرین در این کتاب بود و وقتی که به منزل برمیگردند برای پسرش تعریف میکند. ایشان میگوید من هر چه خواستم که به پدر بگویم که نویسنده کتاب من هستم و آن کتاب را من نوشتم نتوانستم!!
خلوص در عمل، مثل عیار در طلا میباشد هر چقدر عیار طلا بالا باشد طلا با ارزشتر میباشد. مثل ویتامین در مواد غذایی هر چقدر ویتامین در مواد غذایی بیشتر باشد آن مواد به قول متخصصین مغذیتر است و ارزش غذایی بیشتری دارد.
استاد بهتاش در مورد نقش دعا در سبک زندگی اسلامی چیست؟ گفت: اولاً سفارش به دعا در قرآن کریم آمده است ادعونی استجب لکم. هم روایت داریم پیامبر فرمود علیکم بالدعا.
دعا اسلحه مؤمن است. ما باید با دعا مأنوس باشیم. اما چه تأثیری در سبک زندگی دارد؟ دعا فقط الفاظ نیست هر دعایی پیامی دارد! مثلاً همین دعای مکارمالاخلاق را بخوانید یکی دو مورد را عرض میکنم. مثلاً خدایا به من عمر بده تا کی به من عمر بدهد. تا زمانی که عمر من مصرف در راه خدا بشود. این یک دعا است و معنای عمیق و پیام مهمی دارد و آن این است که باید عمرت را خرج خدا بکنی و در راه خدا مصرف نمایی.
ببینید این دعا چه قدر سازندگی دارد. یا امام سجاد میفرماید: خدایا همان طوری که مرا پیش مردم بالا میبری خودم را پیش خودم پایین بیاور.
همین دعاهای ماه مبارک رمضان را دقت کنیم پیامهای مهمی دارد. دعاها میتواند در سبک زندگی ما تأثیرگذار باشد به شرط اینکه توجه بیشتری داشته باشیم.
استاد بهتاش به عنوان یک پیشکسوت و به عنوان یک پیرغلام در خانه اهل بیت چه توصیهای برای مسئولین دارید؟ برای رشد معنویت در جامعه اسلامی گفت: من کوچکتر از آن هستم که توصیه داشته باشم ولی به عنوان شخصی که بیش از نیم قرن هست که در این مسیر قدم برمیدارم. وقتی که مسئولین ما با قرآن رابطه داشته باشند و مأنوس باشند و معارف اهل بیت را بشناسند و در عمل به آنها عامل باشند مطمئناً ضرری برای جامعه نخواهند داشت. در یک جامعه دیندار شخصی وقتی وزیر شد یا وکیل شد باید درون مردم باشد با مردم ارتباط داشته و بالاخره هر چند وقت یک بار در مسجد محل دیده شود و با با مردم ارتباط داشته باشد حضور داشته باشد.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: بچههایتان را ادب کنید تربیت کنید به آداب اسلامی به چه چیزی ادب کنید؟ محبت پیامبر و محبت آل پیامبر (ص) تلاوت قرآن کریم.
مسئولینی که با اهل بیت علیهمالسلام و قرآن مأنوس هستند سالم زندگی میکنند و وقتی به انحراف کشیده میشوند که از این دو یادگار گرانبهای پیامبر جدا میشوند.
در پاسخ به آخرین سؤال که پرسیده شد به عنوان یک استاد دعاخوان با کدامیک از دعاها ارتباط بهتری برقرار کردید؟ حاج آقای بهتاش گفتند: مناجات تائبین را دوست دارم.
در پایان چند بیتی به مناسبت میلاد با سعادت امام حسن مجتبی علیهالسلام در مدح این امام بزرگوار مداحی کردند و مورد توجه بازدیدکنندگان محترم نمایشگاه قرآن کریم قرار گرفت.
در طی ساعات بازدید از نمایشگاه حدود ساعت 20:30 حجت الاسلام والمسلمین حاج آقای سعیدی از کارشناسان دینی صدا و سیما از غرفه بازدید کردند و آرزوی توفیق کردند برای بانیان برگزاری همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان و یادمان مرحوم حاج شیخ عباس قمی.
بازدید حجت الاسلام و مسلمین زائری از غرفه جشنواره تبیین همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان
آقای نظیفی از انتشارات اسلامی از غرفه بازدید داشتند و با مشاهده مفاتیح دانشآموزی و مفاتیح شماره گذاری شده نکاتی در مورد این مفاتیح عنوان کردند. از جمله اینکه مفاتیح دانشآموز از نظر نوع قلم و درشت و ریز بودن متن پیشنهاداتی داشتند و در مورد قطع کتاب و طراحی روی جلد پیشنهاد دادند که باید جذابتر باشد تا نوجوان را جذب کند. در مورد مفاتیح شماره گذاری شده هم گفتند اگر فونت نوشتاری متن تغییراتی داده شود تعداد صفحات کمتر خواهد شد و حجم کتاب کمتر میشود هم به لحاظ انتشار هزینه کمتری میبرد و از لحاظ حمل سبکتر و راحتتر خواهد بود. ولی گفتند این که شماره گذاری شده است بسیار کار خوبی بود که انجام شد برای مخاطب جذابتر خواهد بود.
در پایان برنامه، مراسم قرعه کشی مسابقه کتابخوانی انگشت و استکان برگزار شد و به 5 نفر از شرکت کنندگان به قید قرعه هدایایی (کارت هدیه) اهدا شد. یکی از حکایتها هم قبل از مراسم قرعه کشی توسط آقای سپهری مجری توانمند قرائت شد. ضمناً به چند نفر از بازدیدکنندگان و میهمانان هم کتاب راز شب و بیانیه گام دوم انقلاب نیز اهدا شد.
بازدیدکنندگان از آثاری که استاد هنرمند اصغر افرادی به صورت زنده کتابت میکردند بازدیدکنندگان دیدن میکردند و استاد این آثار را به عنوان یادبود به عزیزان بازدیدکنندگان اهدا میکردند.
گزارش روز هفدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
باسمه تعالی
گزارش شب ششم روز شنبه 19/1/1402 مصادف با هفدهم ماه مبارک رمضان 1444 غرفه بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
شب ششم حاج آقای شفقی کارشناس دینی مهمان غرفه جشنواره تبیین بودند. گفتگو با محوریت یکصدمین سال انتشار کتاب مفاتیح الجنان با ایشان انجام شد که به اختصار در زیر میآید.
در ابتدا کارشناس محترم استاد حجت الاسلام والمسلمین شفقی در مورد رمز ماندگاری کتاب ارزشمند مفاتیح الجنان چه بوده است؟ گفت: اولاً سخن گفتن در مورد این بزرگوار خیلی سخت هست اما آن چیزی که خودشان به ما آموختند رمز ماندگاری هر اثری اعم از تألیفی یا هنری، پیوند آن اثر هنری یا تألیفی با قلب و روح خالق آن اثر هست. هر چه آن خالق دارای روح والایی باشد خب این ماندگاری اثر بیشتر خواهد بود.
مرحوم شیخ عباس قمی قطعاً اینطور بود بزرگان تصدیق کردند. اما یکی از اصلیترین چیزهایی که به ذهن حقیر میرسد این است که ادعیهای که در کتابها مورد استفاده قرار گرفت رواج عمومی نداشت و بعد از کتاب مفاتیح الجنان، مفاتیح الجنه که تبیین شد و عربی سادهتر شد و ترجمه شد به همت شیخ عباس قمی بعد از آن در کنار قرآن کریم قرار گرفت و یکی از پرفروشترین کتابها و منابع اسلامی بعد از قرآن کریم شد. این در اختیار عموم قرار گرفتن باز تأثیر زیادی در ماندگاری این کتاب گران قدر داشت.
استاد شفقی در مورد اینکه دعا چه نقشی میتواند در زندگی ما داشته باشد گفت: فکر میکنم بهترین سخن حدیث قدسی است که نقل شده است. حضرت علی علیهالسلام میفرماید: پیامبر گرامی اسلام (ص) فرمودند خداوند میفرماید: ای فرزند آدم، همهی شما در گمراهی هستید مگر اینکه من هدایت کنم. همه شما گرفتار هستید مگر اینکه من غنا و بی نیازی به شما بدهم. همه شما در مسیر هلاکت هستید مگر اینکه من دست شما را بگیرم. پس بنابراین پس از من مسئلت کنید مگر من قادر مطلق نیستم؟ اگر من منبع فیض شدم من کفایت میکنم شما را.
دعا این ابزار را به دست ما میدهد که من فقیر مطلق از مسیر هلاکت نجات پیدا کنم و به منبع اصلی فیض دست یابم.
و این تا عالم عالم هست این انسان ناگزیر از اتصال به آن منبع فیض هست حتی در سختترین شرایط.
استاد شفقی در مورد اینکه مقام معظم رهبری فرمودند در گام دوم انقلاب باید معنویت را توسعه بدهیم، چگونه میشود دعا را متصل به این موضوع کنیم؟ گفت: به اعتقاد حقیر یکی از کاربردیترین موضوع همین هست. اگر اساساً کارکرد دین در زندگی من حتی قرآن کریم اگر در زندگی من باعث هدایت من نشود عنوان کتاب هدایت را باید از روی آن برداشت، چون ادعایی بیش نیست. قرآن باید برای منِ نسل هزارهی سوم هم کارایی داشته باشد. آنچه که حلقه مفقوده کل عالم بشریت یعنی ارتباط عبد یا معبود ارتباط خلق با خالق است برای اینکه این ارتباط به وجود آید این پیوند از مسیر ذکر و دعا میباشد.
ادعیه اصلیترین کار ویژه برای مخلوق است که تو هیچ چیزی در مقابل الله نیستی. شما وقتی که این نفس را خالی کردی میتوانی به درجه اعلا برسی. انسان وقتی خودش را خالی میکند بال پرواز پیدا میکند. انسان باید مخلَص بشود تا به درجات بالا برسد چه چیزی باعث این خالی شدن نفس انسان میشود و انسان با اخلاص میشود؟ چه چیزی این زمینه را ایجاد میکند؟ ادعیه هستند.
دعا انسان را تخلیه میکند از امور نفسانی. به قول حضرت آیت الله جوادی آملی در سنگرها و خاکریزهای دفاع مقدس ای ایران ای مرز پر گوهر خوانده نمیشد، قبل از عملیات زیارت عاشورا خوانده میشد. در بستر ولایت مداری ما ناگزیر به توسعه عبودیت در جامعه هستیم. تا ثمره حقیقی انقلاب اسلامی را به نمایش بگذاریم و بیانیه گام دوم انقلاب به فرمایش حضرت آقا در ششمین دستاورد همین توسعه عبودیت و معنویت بود و مصداقاً اشاره میفرمایند به صفهای طولانی ثبت نام اعتکاف، جوانها به سمت معنویت بروند ان شاء الله که این مسیر استدام داشته باشد.
سرکار خانم کلانتر تهیه کننده رادیو قرآن از غرفه جشنواره تبیین بازدید نمودند و در مورد فعالیتهای جشنواره تبیین و همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان با آقای دکتر منیری گفتگو کردند.
مسابقه کتابخوانی (کتاب حکایت انگشت و استکان) همانند شبهای قبل در غرفه جشنواره تبیین برگزار شد و مورد استقبال خوب بازدیدکنندگان محترم واقع شد.
رأس ساعت 22:30 مراسم قرعه کشی انجام شد و به 3 نفر از شرکت کنندگان کارت هدیه اهدا شد.
خطاطی زنده توسط هنرمند خوشنویس استاد اصغر افرادی
تهیه گزارش اکبر عالیشاه
گزارش روز نوزدهم ماه مبارک رمضان 1444 بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
بسمه تعالی
گزارش شب هشتم روز دوشنبه 21/1/1402 مصادف با نوزدهم ماه مبارک رمضان 1444 بخش جشنوارههای تبیین با محوریت سالگشت یکصدمین سال انتشار کتاب گرانقدر مفاتیح الجنان مرحوم حاج شیخ عباس قمی در سیامین نمایشگاه قرآن کریم.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
طبق برنامه قرار بود در شب نوزدهم ماه مبارک رمضان در خدمت میهمانان ارجمند آقایان شرافتمند مداح و دعاخوان و حاج آقای نجفی نژاد و حاج آقای شاهسونی باشیم.
برنامه با اجرای مجری توانمند آقای حسین محمد رضایی آغاز شد در ابتدا برنامه از بازدیدکنندگان محترم سی¬امین نمایشگاه بین¬المللی قرآن کریم دعوت کردند که در مسابقه کتابخوانی کتاب (حکایت انگشت و استکان) که شامل 15 حکایت از زندگانی درس آموز مرحوم حاج شیخ عباس قمی می¬باشد شرکت کنند.
به لطف این شب عزیز خوشبختانه علاوه بر کارشناسان مدعو عزیزان دیگری که به بخش جشنواره تبیین جهت بازدید تشریف آورده بودند.
با دعوت آقای حسین محمد رضایی به جمع عزیزان میهمان پیوستند و برنامه شکل میزگرد به خود گرفت و با حضور این عزیزان برنامه پر بار و با برکتی اجرا شد.
افراد حاضر در میزگرد:
حجت الاسلام و المسلمین شاهسون مدیر مؤسسه قرآنی بیت الاحزان، حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای نجفی نژاد کارشناس مذهبی، استاد حسینعلی شریف قاری و مؤذن – استاد دعاخوان آقای شرافتمند استاد احمد مرادی قاری بین المللی قرآن کریم، استاد شادآلویی قاری قرآن کریم استاد کبیریان مدیر حوزه علمیه خوهران تهران و استاد نصیری از گروه هم آوایی غدیر
ابتدا حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای نجفی نژادکارشناس برنامه در مورد رمز ماندگاری کتاب شریف مفاتیح الجنان گفت: کتاب مفاتیح الجنان که تقریباً صد سال از کتابت و انتشار آن می¬گذرد یکی از پر فروشترین کتاب و یکی از کتابهایی است که در کنار قرآن کریم در همه منازل شیعه قرار گرفته است. رمز ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان علل مختلفی دارد یکی از علتها جامعیت کتاب مفاتیح الجنان میباشد. سابق بر این کتابهای مختلفی در موضوعات مختلف بود مثل کتاب مخصوص زیارت، کتاب مخصوص دعا، کتاب مخصوص مناجات یا کتاب مخصوص نمازهای مستحب، کتاب مخصوص اذکار در ایام مختلف مفاتیح الجنان نگاه جامعی به این موضوعات مختلف دارد و هم در بحث دعا و مناجات در بحث زیارت و هم در بحث ادعیه و اذکار این جامعیت یکی رموز ماندگاری است طبعا به نیازهای مختلفی که افراد دارند پاسخ میدهد.
حجت الاسلام و المسلمین استاد کبیریان در مورد رمز ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان به مورد دیگر اشاره کردند که قابل توجه می باشد استاد کبیریان گفت: رمز ماندگاری این کتاب ارزشمند اخلاص مؤلف مفاتیح مرحوم حاج شیخ عباس قمی بود. به گونه ای که حتی پدر بزرگوارشان خبر نداشتند که مؤلف کتاب مفاتیح فرزندشان هستند مرحوم حاج شیخ عباس قمی حتی برای پدرشان هم ابراز نمی کنند که این کتاب را من تألیف کردم!!
حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای شاهسونی مدیر مؤسسه قرآنی بیت الاحزان هم در مورد رمز ماندگاری ¬کتاب مفاتیح الجنان به موارد و علت های دیگری توجه کردند و گفتند: رمز ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان جامع بودن مفاتیح الجنان هست که هرکی احتیاجات¬اش را در این کتاب برطرف می کند و نیاز به مراجعه به منابع دیگری ندارد نکته ی دیگر نظم زیبای مفاتیح می باشد بخش زیارت، به ترتیب مشخص است در بخش دعاها همینطور از دعاهای عمومی شروع می شود بعد دعاهای ماه های رجب، شعبان و رمضان نکته مهم خود مرحوم شیخ عباس قمی یک محدث و محقق بوده است و تمام علما به شخصیت روا بودن ایشان اعتماد و اعتقاد قوی اطمینان خاطری به مرحوم شیخ عباس قمی داشتند هم از جمله رموز ماندگاری کتاب مفاتیح الجنان هست به نظر بنده مرحوم حاج شیخ عباس قمی خودش عامل به همه مطالب مفاتیح بوده است. که نکته خیلی مهم است تمام آدابی را که در مفاتیح آوردند را در طول سال عمل می کردند که قطعا اثر زیادی داشت.
استاد حسینعلی شریف قاری قرآن کریم و کارشناس مذهبی در مورد رمز ماندگاری کتاب مفاتیح گفت: یکی از مواردی که همه مؤلفین ما مد نظر داشته باشند نیازسنجی است که ایشان به موقع در آن زمان انجام داده یعنی در مورد دعا همانطوری که عزیزان گفتند. به این شکل جامع و منسجم نداشتیم این موضوع هم نقش مهمی در ماندگاری این کتاب شریف داشته و آن این بود. شیخ عباس قمی دقیقاً پی برده بود که مردم در آن زمان به چه چیزی نیاز دارند و با توجه به نیاز مردم اقدام به تألیف کتاب گرانقدر مفاتیح نمودند.
استاد شرافتمند در مورد رمز ماندگاری کتاب مفاتیح گفت: مرحوم حاج شیخ عباس قمی چون از دل این دعاها را نوشتند و بیشتر هم رابطه خیلی عمیق با خداوند به خاطر همین هرکسی که این کتاب را می خواند و از بخش های مختلف این کتاب بهره می برد ارتباط عمیق برقرار می کند با خداوند و این کتاب باقیات صالحات شد برای مرحوم حاج شیخ عباس قمی و پدر بزرگوارشان.
مجری برنامه آقای حسین محمد رضایی ضمن معرفی کتاب (حکایت انگشت و استکان) اشاره به یکی از حکایت های عبرت آموز این کتاب کردند حکایت (پیاده در پی کتاب) با استفاده از این حکایت این سؤال را مطرح نمودند که چطور می شود در گذشته افرادی مثل حاج شیخ عباس قمی برای پیدا کردن کتابی این همه رنج و زحمت را به جان می خریدند ولی امروزه با توجه به اینکه کتاب¬های زیاد و خوبی در دسترس ما و نسل امروز هست اما انگیزه مطالعه کم هست و کمتر کتاب مطالعه می کنیم؟!
استاد نجفی نژاد در این مورد گفت: مرحوم حاج شیخ عباس عاشق تألیف و کتابت بودند وقتی کسی که مبدأ میل اش را عوض کرد و عاشق چیزی شد دیگر برای رسیدن به آن انگیزه نمی خواهد خود به خود به دنبال آن می-دود. مرحوم شیخ عباس قمی این کتاب را عاشقانه نوشت و مردم عاشقانه از این سفره معنوی بهره می برند.
استاد شاهسونی در مورد عدم مطالعه کافی در جامعه گفت: یکی از علت¬های این امر این است که فکر می¬کنیم اگر ما و مردم کمتر مطالعه می¬کنیم به خاطر این است که ما ارزش مطالعه را درک نکردیم و متوجه نشدیم. آثار و برکات مطالعه را نچشیدیم آن بزرگواران این موضوع را چشیدند و ارزش آن را درک کردند و هرگونه رنج و زحمت را متحمل می¬شدند. بخشی از این عدم رغبت عام به مطالعه کم، به خاطر اشکالی است که در نظام آموزشی ما حاکم است. ما در نظام آموزشی تربیت شدیم که نتیجه¬گرا بوده و فقط از ما خواستند که این درس را بخوانیم و نمره قبولی بگیریم! آموزش¬های مدارس ما متمرکز نیست اجازه نمی¬دهند که دانش آموز مزه علم و دانش را بچشد، دانش¬آموز ما در متوسطه اول طبق محاسبه¬ای که بنده کردم سیزده نمونه درس و با دبیران متفاوت دارد. این تعداد دروس اجازه نمی دهد که دانش آموز مزه درس را بچشد.
حساب کردم دانش آموز در طول 12 سال آموزشی حداقل 1200 ساعت فعالیت قرآنی دارد. ولی چرا بعد از 12 سال روخوانی قرآن را بلد نیست چون تمرکز نیست ما همین دانش آموز را با 20 جلسه آموزش قرآن را خیلی راحت یاد می¬گیرد و اثر خواندن قرآن لذت هم می¬برد.
استاد شریف در مورد انگیزه مطالعه کتاب مفاتیح گفت: اگر ما بدانیم که دعاها چه مفاهیمی بلندی دارند و بدانیم که دعا باطن قرآن کریم هست در خواندن دعاها کوتاهی نمی¬کنیم. روزانه زمانی را اختصاص می¬دهیم به خواندن این دعاها.
استاد شاهسونی در مورد اینکه چه راهکاری هست که نوجوان و جوانان ما با قرآن انس بگیرند و از کتاب مفاتیح استفاده کنند؟ ایشان گفت: در مورد اهمیت بحث دعا وقتی به قرآن کریم مراجعه می¬کنیم می¬فرماید: خدا به شما هیچ اعتنایی نمی¬کرد اگر دعاکردن¬های شما نبود! یعنی کسانی که اهل دعا نیستند از جرگه عنایت خداوند خارج هستند. (آیه آخر سوره فرقان)
فرهنگ کشور ما، فرهنگ تنبیهی است متاسفانه دنبال این هستیم چه کسی، خطا کرده و جلوی خطایش را بگیریم ایجاد اعتماد، انگیزه تشویق کردن خیلی کم رنگ هست. تشویق را جایگزین تنبیه کنیم مثلاً یکی مباحث روز، بحث بدحجابی و بی حجابی هست این همه جلسات و مصوبات که مثلاً جریمه کنیم، برخورد قانونی کنیم و ….. همه این راهکارها سلبی و تنبیهی است. وقتی خوبی¬ها را تشویق کنیم بدها هم بدی¬ها را کنار می¬گذارند به سمت خوبی سوق پیدا می¬کنند.
قرآن می¬فرماید وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا قرآن می¬فرماید: اول حق را جایگزین کنید باطل خود به خود از بین می¬رود.
اگر ما برای تشویق و فرهنگ سازی هزینه نماییم بسیاری هزینه¬ها دیگر جلوگیری می¬شه و به مراتب هزینه کمتری خواهد داشت.
روستای محمدآباد استهبان فارس همه افراد این روستا قرآنی و حافظ قرآن هستند به همین دلیل بنابر اعتراف یکی از قضات منطقه حتی یک پرونده از این روستا در محاکم وجود ندارد چون همه مردم به تعالیم دینی و قرآن عمل می¬کنند. و فرهنگ قرآنی ترویج شده است این روستا مشهور شده به قرآن آباد ایران.
من از همین جا به پدر و مادران عزیز عرض می¬کنیم به جای تنبیه، البته تنبیه لزوماً تنبیه بدنی نسبت گاهی زخم زبان¬هایی که گاهی پدر و مادرها به فرزندان می¬زنند از هزار شلاق بدتر هست اگر مسئولین ما و پدر و مادرهای ما تشویق را زبانی، ریالی، جایگاهی …… به جای تنبیه قرار بدهند آثار و برکاتی فراوانی در جامعه خواهد داشت.
استاد احمد مرادی از قاریان ممتاز قرآن کریم که در بخش جشنواره های تبیین حضور پیدا کردند آقای محمد رضایی از ایشان دعوت کردند و به جمع مدعوین پیوستند. استاد مرادی با تلاوت زیبای آیات نورانی سوره مبارکه ی قدر به صورت زنده هم حاضرین را به وجد آوردند و بسیار با استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفت.
استاد شرافتمند هم بخشی از دعا و مناجات امیرالمؤمنین را با صدای زیبا زنده اجرا نمودند که فضای معنوی خاصی را به برنامه بخشیدند و مورد توجه بازدیدکنندگان محترم قرار گرفت.
آقای محمد رضایی از استاد شریف قاری و مؤذن درخواست کردند که اذانی بگویند و استاد شریف قسمتی از اذان را اجرا نمودند اذانی که استاد شریف در سال 1359 اجرا کردند گاهی از صدا و سیما پخش می شود.
استاد حاج اسماعیل شادلویی از قاریان ممتاز بین المللی در گروه اهل بیت(ع) سال ها زیر نظر استاد هادی آزرم برنامه های خوبی اجرا کردند. با درخواست آقای محمد رضایی استاد حاج اسماعیل شادالویی یا علی عظیم یا غفور یا رحیم …. را به صورت زنده اجرا کردند با وجود این اساتید بزرگوار شب بابرکتی شد و مورد استقبال تعداد زیادی از بازدیدکنندگان قرار گرفت.
استاد نصیری
از گروه هم آوایی الغدیر هم به جمع مهمانان پیوستند و با درخواست آقای محمد رضایی بخشی از اسماء حسنی فارسی که از شبکه 3 هرشب پخش می شود را به صورت زنده زیبا اجرا کردند و با ذکر صلوات مورد تشویق حاضرین در بخش جشنواره تبیین قرار گرفتند.
یکی از نوجوانان به نام عباس بخشی بازدیدکننده از بخش جشنواره تبیین اعلام آمادگی کرد که دعای عهد را از حفظ اجرا کردند و هدیه ای به این نوجوان عزیز اهدا شد.
در پایام مراسم قرعه کشی مسابقه کتابخوانی کتاب (حکایت انگشت و استکان) برگزار شد و به 5 نفر از شرکت کنندگان هدیه (کارت 100 هزار تومانی) اهدا شد.
استاد هنرمند اصغر افرادی هم با هنرمندی هرچه تمام تر از علاقمندان استقبال می کردند. و به سفارش عزیزان از آثار ارزشمندشان به آن ها اهدا می کردند.
در حاشیه برنامه ها در بخش جشنواره های تبیین.
آقای دکتر منتظری نماینده محترم گرگان در مجلس شورای اسلامی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی که خودشان نیز هنرمند در عرصه نمایش هم می¬باشند از بخش جشنواره¬های تبیین بازدید کردند و آقای دکتر منیری توضیحاتی در مورد فعالیت¬های این بخش به ایشان ارائه دادند. و ایشان اظهار تمایل کردند که در اختتامیه جشنواره یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان شرکت کنند.
حجت الاسلام و المسلمین محمد تقی نقد علی نماینده محترم خمینی شهر عضو کمیسون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی نیز از بخش جشنواره تبیین بازدید کردند و با آقای دکتر منیری گفتگو کردند.
حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای میرزایی نماینده محترم اصفهان عضو کمیسون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از بخش جشنواره تبیین بازدید کردند و با آقای دکتر منیری گفتگو داشتند.
حجت الاسلام و المسلمین نواب نماینده مقام معظم رهبری در سازمان حج و همراهان از بخش جشنواره تبیین بازدید و با آقای خرمشاد گفتگو کردند.
تهیه گزارش اکبر عالیشاه
گزارش روز بیست ویکم ماه رمضان سالن همایشهای نمایشگاه قرآن کریم بخش جشنواره تبیین همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفتایح الجنان
بسمه تعالی
گزارش روز چهارشنبه 23/1/1402 مصادف با 21 ماه رمضان سالن همایشهای نمایشگاه قرآن کریم بخش جشنواره تبیین همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفتایح الجنان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مراسم نشست تخصصی یکصدمین سالگشت کتاب مفاتیح الجنان
رأس ساعت 20:15 با تلاوت آیات نورانی قرآن کریم توسط قاری بینالمللی حجت الاسلام و المسلمین استاد شجاع آغاز شد.
سپس گروه تواشیح بین المللی محمد رسول الله(ص) دو برنامه بسیار زیبایی را اجرا کردند.
شاخصترین فعالیت ما، تبلیغ و ترویج فرهنگ دعاست
پس از اجرای زیبای گروه تواشیح آقای دکتر منیری مدیر کل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: مجموعه جشنواره تبیین در سال 1401انجام شد و بخش وسیعتری از آن در سال 1402 برپا میشود. یکی از شاخصترین فعالیتهای ما، تبلیغ و ترویج فرهنگ دعاست که یکی از آموزههای قرآن است.
به گزارش ستاد خبری نمایشگاه قرآن، نشست تخصصی جشنواره یکصدمین سالگشت تالیف مفاتیح الجنان امشب چهارشنبه 23 فروردینماه در سالن اجلاس سی امین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد. ابتدای این همایش با قرائت حجت الاسلام شجاع مدیر کل ارتباطات معاونت قرآن و عترت و قاری و موذن حرم رضوی آغاز شد.
با ابزار هنر و رسانه قرآن را به اعماق جامعه ببریم
سپس حامد منیری مدیر کل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: معاونت قرآن با همراهی نهادهای دیگر یکصدمین سالگشت مفاتیح الجنان را برعهده دارد. شش ماهی است که این فعالیت شروع شده و این جشنواره چند کارگروه با عناوین علمی پژوهشی، کارگروه بین الملل، کارگروه رسانه و کارگروه اجرایی را دارد.
وی ادامه داد: مجموعه جشنواره تبیین در سال 1401انجام شد و بخش وسیعتری از آن در سال 1402 برپا میشود. یکی از شاخصترین فعالیتهای ما، تبلیغ و ترویج فرهنگ دعاست که یکی از آموزههای قرآن است.
اختتامیه جشنواره یکصدمین سالگشت تالیف مفاتیح الجنان 9 خرداد برگزار میشود
منیری اضافه کرد: این دبیرخانه در دو رشته علمی، هنری، پژوهشی و آواها و نغمات در حال جمعآوری آثار و اطلاعات است و در ۹ خرداد اختتامیه آن برگزار خواهد شد تا در جهت تقویت حافظه تاریخی زنده نگه داشتن حوادث تحولآفرین ثبت شود.
وی ادامه داد: در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد پرداختن به این موضوعات با چنین پشتوانه علمی از اهمیت زیادی برخوردار است تا باعث رشد جامعه شود. این امر مایه امیدواری امت حزب الله و مذهبیهاست.
نمایشگاه سیام یک روایت درست از جامعه اسلامی ایرانی است
مدیر کل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت گفت: نمایشگاه سیام یک روایت درست از جامعه اسلامی ایرانی است و امیدواریم بخشی از فعالیتهای تبلیغی و ترویجی این جشنوارهها را با همین سطح در کشور برکزار کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این بخش در قسمت ورودی نمایشگاه قرآن غرفه جشنواره تبیین به معرفی فعالیتهای این بخش میپردازد و بسیاری از مسابقات قرآنی را در این بخش برگزار کردیم. باید بتوانیم با ابزار هنر و رسانه قرآن کریم را در اعماق جامعه ببریم.
پس از صحبتهای آقای دکتر منیری مدیر کل دفتر تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آقای دکتر غلامعلی معاون آموزش و پژوهش دانشگاه قرآن و حدیث در مورد اهمیت دعا گفت: حضرت علی (ع) در نماز شب خود در اوج جنگ نیز دعا را فراموش نمیکرد.
حجتالاسلام احمد غلامعلی با بیان اینکه لیله الحریر اخرین شب صفین است، افزود: در لیلة الحریر نیز حضرت علی(ع) در نماز شبش از دعایش نگذشته است. در اوج جنگ دعا میکند: «اللهم انا نشکو الیک غیبه ولینا» جایگاه دعا در نزد علی به گونه ای است که سبب نمیشود کم بگذارد بلکه همه کارش را با دعا مخلوط کرده است.
نشست تخصصی جشنواره یکصدمین سالگشت تالیف مفاتیح الجنان امشب چهارشنبه 23 فروردین ماه در سالن اجلاس سی امین نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار شد. حجت الاسلام احمد غلامعلی معاون آموزش و پژوهش دانشگاه علوم و حدیث در این نشست تخصصی گفت: سه سوال است که باید نسبت به آن پاسخ داد. آیا دعا کردن سبب تنبلی و بیکاری نمیشود؟ دعای امیرالمؤمنین در میراث دعایی ائمه چه جایگاهی دارد؟ برای مسائل روز چگونه میشود دعا کرد؟ گاهی اوقات افراد دعا کردن را سبب بیکار شدن میدانند و همه کارها را به خدا واگذار میکنند و برخی شیعه را بابت چنین امری توبیخ میکنند اما در روایات ما دعا کردن در کنار کار کردن مانند نمک نسبت به غذا است. روایات تاکید میکند که مومنان کار میکنند اما این نمک آش اگر نباشد هیچ مزهای ندارد.
وی ادامه داد: باید ببینیم که حضرت علی (ع) از جنبه کاری چگونه کار میکرد و چگونه دعا میکرد؟ بیشترین دعای رسیده از امام صادق (ع) است. از امام علی (ع) پانصد دعا روایت شده و بعد امام سجاد (ع) بیشترین دعا را دارد.
غلامعلی با بیانی از دکتر شریعتی گفت: دکتر شریعتی اول کتاب راسل را ترجمه کرد و بعد گفت: دیدم راسل برنده جایزه نوبل هست به نیایش پرداخته و با خودم گفتم در شیعه آیا دعا نداریم؟ و آن زمان بود که شریعتی به این مطلب رسید که در اسلام آگاهی و عشق و مبارزه نهفته است. شریعتی از دعای حمد، روح مبارزه و عشق و اگاهی را استخراج میکند.
وی با بیان اینکه لیله الحریر آخرین شب صفین است، افزود: در لیله الحریر نیز حضرت علی(ع) در نماز شبش از دعایش نگذشته است. در اوج جنگ دعا میکند: «اللهم انا نشکو الیک غیبه ولینا» جایگاه دعا در نزد علی به گونه ای است که سبب نمیشود کم بگذارد بلکه همه کارش را با دعا مخلوط کرده است.
غلامعلی گفت: سختیها و درد و رنجها در زندگیها وجود دارد و حضرت علی (ع) در زندگی اینجور دعا میکرد: خدایا من از تو ثبات در کارها را میخواهم. انسان باید اراده داشته باشد تا بتوانی به سمت هدایت برود.
پس از صحبتهای دکتر غلامعلی مداح و ذاکر اهل بیت علیهم السلام استاد خلیلی به مناسبت شهادت امیرالمؤمنین(ع) به ذکر مصیبت پرداخت. پس از ذکر مصیبت استاد خلیلی حجت الاسلام و مسلمین حاج سید جواد بهشتی در ادامه گفتگو گفت:
ما به شدت محتاج محصولات متنوع برای قرآن هستیم. ترجمههای قرآن هم معمولا خشک هستند. ترجمههای قرآن باید به زبان ساده همراه با مفاهیم و زمان کوتاه به مخاطب منتقل شود.
حجت الاسلام سید جواد بهشتی نویسنده و مفسر قرآن کریم در این نشست با اشاره به اینکه قرآن سند بالادستی دو میلیارد مسلمان است، گفت: آینده خوشی در انتظار جامعه اسلام است و ما فرصت زیادی هم نداریم تا از مفاهیم قرآنی بهرهمند شویم.
وی با بیان فعالیتهای قرآنیاش گفت: هفت سال از عمرم از محضر آیت الله نجفی کاشانی بهره بردم و دومین کسی که بر من تاثیر گذاشت، حجتالاسلام قرائتی بود. در درسهایی از قرآن با ایشان همکاری کردیم و آنجا 1500 موضوع در قرآن کار کردیم. سه سال را هم در خدمت آیت الله جوادی آملی بودم.
این مفسر قرآن افزود: نیمی از خدمتم را در آموزش و پرورش بودم و در مابین دو نماز پنج دقیقه صحبت میکردم و هیچ چیز غیر از قرآن نگفتم و در این مدت پیام قرآنی را با معنا، شرح نزول و تفسیر به دانشآموزان به این شکل بیان کردم. 250صفحه را بدین شکل انجام دادم که با پشتیبانی موسسه پیام غدیر این امر مجدد به صورت تصویری ضبط شد و روی سایت هم آمده است.
بهشتی ادامه داد: ما به شدت محتاج محصولات متنوع برای قرآن هستیم. ترجمههای قرآن هم معمولا خشک هستند. ترجمههای قرآن باید به زبان ساده همراه با مفاهیم و زمان کوتاه به مخاطب منتقل شود. نیازمند محصولات با زمان کم هستیم. بر ساحل نور که مجموعه تفسیر های قرآن است این نیاز را برای مخاطب برطرف میکند. در حد ده دقیقه مخاطب را به معنای یک صفحه قرآن میبرد. منبع من در توضیحات تفسیر نمونه بوده است.
پس از صبحتهای حجت الاسلام و مسلمین استاد حاج سید جواد بهشتی مفسر قرآن کریم و مترجم نهجالبلاغه آقای استاد ولی در گفتگوی کوتاه گفت: امیدوارم خداوند به ما توفیق قرآنی بودن را عنایت فرمایند. همانطور که ولایی هستیم.
در پایان این نشست خانم حنانه خلفی حافظ کل قرآن به عنوان حسن ختام آیاتی از سوره مبارک کهف را تلاوت کرد.
تهیه گزارش اکبر عالیشاه
گزارش روز بیست و سوم ماه مبارک رمضان 1444 بخش جشنوارههای تبیین همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان
بسمه تعالی
گزارش روز جمعه 25/1/1402 مصادف با بیست و سوم ماه مبارک رمضان 1444 بخش جشنوارههای تبیین همایش یکصدمین سالگشت انتشار کتاب مفاتیح الجنان
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
مهمان برنامه: حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای مرتضی وافی مدیر بنیاد صحیفه سجادیه
مجری برنامه: آقای ابوالفضل جویاییان
موضوع: یکصدمین سالگشت انتشار مفاتیح الجنان
حجت الاسلام و مسلمین حاج آقای وافی در مورد راز ماندگاری مفاتیح الجنان گفت: به نظرم راز ماندگاری این کتاب را نباید یک بعدی دید مجموعهای از ویژگیها در خود مؤلف این کتاب جمع شده است ضمن اینکه خود این کتاب هم ویژه و ممتاز است.
چند بعد ظاهری دارد و چند بعد باطنی.
بعد ظاهری مفاتیح چینش دقیق و حساب شده این کتاب نورانی است و فهرستی که برای مسیر دعاهای این کتاب آورده است کم نظیر است حتی حواشی این کتاب به طور دقیق و کاربردی و با حساب و کتاب قرار گرفته است.
مثل اینکه کسی چندین بار این مسیر دعا را در دوران زندگیاش طی کرده است بعد نشسته و در این باغ گلهایی را انتخاب کرده است گلچین خوبی بوده است و دقیق انتخاب کرده است.
نکته سوم: مرحوم شیخ عباس قمی در ابتدا در میانه و در انتهای بعضی از اعمال به حسب آن ذوق سرشار و تیزبینی که در حوزه دعا و حدیث داشته توضیحات و شرح را آورده است مثلاً مجموعهی آدابی در مورد عاشورا است و زیارت عاشورا در فوائد مداومت بر زیارت سید الشهدا شخص را فقط با متن دعا تنها نگذاشته است با دلسوزی تمام همراه آنها شده است و شرح داده است که به شخص بداند سر چه سفرهای نشسته است و چه نعمت معنوی شامل حالش شده است.
ایشان در ادامه گفت: به نظر میآید شناخت خوب ایشان از مخاطب آن زمان و آینده است بنده معتقدم مفاتیح کتاب گذشته و کتاب حال و امروزمان نیست کاری که مرحوم حاج شیخ عباس قمی کرده است در بسیاری از فرازها و موقعیتها کتاب آینده است این دوراندیشی عالم بزرگ که بسیار ی از روح معنویت ایشان نشأت میگیرد که سالهای سال انس با دعا و زیارت داشته خودش را نشان میدهد.
خاطراتی از علما و بزرگان از ایشان نقل شده است که در بحرانیترین شرایط زندگیشان به کار نوشتن و ثبت کردن اثر و آثار همت داشتهاند به نظر میآید که سه خصلت باطنی ایشان کمک کرده است.
1- اخلاص 2- همت و عزم و اراده ایشان برای خلق چنین اثری مفاتیح یک اختراع فرهنگی است 3- علم ایشان کاملاً در خلق این اثر عالمانه وارد شدهاند و این سه خصلت ایشان را کمک کرده است.
و قبل از اینکه این اثر را خلق کنند کلمه به کلمه این دعا و زیارات را چشیده است. و عامل به آن بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین وافی با توجه به گام دوم انقلاب اسلامی بخشی هست تحت عنوان رشد اخلاقی و معنویت برای اینکه دعا و معنویت را در جامعه به فرموده مقام معظم رهبری گسترش بدهیم گفت:
به نظر میآید که مفهوم دعا در جامعه ابتدا باید توسعه یابد در ابتلائات و مسائل زندگی یقیناً دعا به کار میآید بلکه در مسیر طاعات و عبادات مخالعباده میباشد چون روح استکبار و تکبر روزی را در انسان دعا کنار میزند اما دعا فقط این نیست.
دعا برآمده از وحی هست چون ما داریم از دعاهایی سخن میگوییم که از ائمه معصومین به ما رسیده است اگر اینگونه نگاه کنیم حقیقت دعا همان تشریح و تبیین قرآن کریم است به عنوان مثال اگر به صحیفه سجادیه اخت القرآن میگوییم به همین معناست دعای برآمده از جان و زبان معصوم نشأت گرفته از وحی است.
نکتهی بعدی این است که قرار نیست ما دعا را بخوانیم تا درس گرفته شود. مهمترین کار دعاها این است که بیش از و پیش از اینکه نیاز انسان را برآورده کند نگاه انسان را تنظیم میکند پیش از اینکه سراغ نیاز انسان برود اجازه میدهد که انسان جای واقعی خودش را پیدا کند و روح ناز در نزد خالق هستی شکل بگیرد.
لذا جریان معارف، نیاز و ناز هرسه اینها در گنجینه دعا جمع هست این آن حقیقی است که اگر کسی با این سه ضلع انس بگیرد طبیعتاً به بحثهایی، گنجینههایی دست مییابد یکی از آنها اخلاق و تربیت و معنویت است. در علوم انسانی مباحث بین رشتهای وجود دارد که در دعاها وجود دارد که باید کشف شوند در امنیت، در سلامت در بهداشت روان در طبیعت و عالم خلقت، فطرت و شخصیت شناسی خداشناسی در ارتباطات در حوزه فرهنگ حوزه سیاست در لابه لای دعاها وجود دارد که باید کشف شود.
یکی از راهکارهای اینکه لذت دعا را بچشی این است که انسان با افراد اهل دعا نزدیک شود و با آنها دیدار کند.
آقای وافی در مورد اینکه با کدام دعا مأنوس هستید؟ گفت: من در دوران طلبگی خودم که بعد از دفاع مقدس وارد حوزه شدم سال 67 خودم با مناجات شعبانیه انس گرفتم و خیلی برای من این مناجات عجیب بود.
در ادامه حاج آقای وافی در مورد مأنوس کردن به دعا توسط والدین گفت: پدر و مادر میخواهد دعا کند برای فرزندانش، دعایی داریم در صحیفه دعای 25 نمیشود پدر و مادری این دعا را بخواند و کنار این دعایی که برای فرزندانش میکند راه زندگی را برای تربیت فرزندش از متن دعا پیدا نکند.
در این دعا امام سجاد میفرماید: ای پدر، ای مادر تو میتوانی سه آرمان برای فرزندت داشته باشی: یک، بچه من چهره ماندگار بشود. دوم، بچههای ما سالم و صالح بشوند. سوم، اهل خدمت به پدر و مادر به جامعه به خانوادهاش و مملکتاش خدمت رسانی بکند. امام سجاد میفرماید: اگر این کارها را بکنی جوانت چهره ماندگار میشود و اگر این کارها را بکنی جوانت سالم و شایسته میشود و اگر این کارها را بکند جوانت اهل خدمت میشود در دنیا روی دعا و نیایش کارهای فراوانی انجام شد اما ما دعا داریم ولی در فرایند کاربردی سازی دعا در زندگی و جامعه هیچ کاری نکردهایم که چگونه دعا بشود جزء زندگی و بخشی از زندگی ما بشود و سبک زندگی ما بشود.
تهیه گزارش اکبر عالیشاه